התערבות ועדת ערר בהחלטות שמאי מכריע
מאת: עו"ד נתן לרר
היקף התערבות ועדת הערר המחוזית בקביעתו של שמאי מכריע מצומצם למקרים בהם שוכנעה הוועדה כי נפלו טעויות מהותיות או דופי חמור בשומה המכרעת.
טענת העוררים היתה כי השמאי המכריע טעה טעות מהותית בקביעת השווי הקודם של המקרקעין, בקובעו כי הייעוד במצב התכנוני הקודם היה חקלאי, כאשר למעשה מדובר בקרקע המיועדת למעשה להפעלת מרכז לוגיסטי בהתאם לתב"ע, להיתרי בניה שניתנו כדין ולרשיון עסק לצמיתות שניתן לו.
הטעות העיקרית בשמאות המכרעת היתה קביעת שווי הקרקע בייעוד חקלאי במצב קודם, בהתעלם מהשימוש בפועל רב השנים ושנעשה כדין, כמעט עד המועד הקובע.
ועדת הערר (עו"ד כרמית פנטון, יו"ר) קבעה מושכלות יסוד לגבי היקף התערבות הוועדה בערר על שומה מכרעת – זו מצומצמת רק למקרים בהם שוכנעה הועדה כי נפלו טעויות או דופי חמור בשומה המכרעת.
כך היתה ההלכה עד לחקיקת תיקון 84 לחוק התכנון והבניה, על אחת כמה וכמה לאחר חקיקת התיקון כאשר היקף ההתערבות מצומצם עוד יותר שכן תיקון 84 קבע וייסד את מוסד השמאים המכריעים כמתכונתו כיום והקנה להם מעמד מיוחד.
לכן, רק אם יימצא כי מדובר במקרה חריג אשר בו נפל פגם כה מהותי או ישנו דופי כה חמור בשומה המכרעת אזי יהיה מקום להתערבות הוועדה.
פועל יוצא מכך – שאין לאפשר במסגרת ערר על שמאי מכריע העלאת טענות חדשות וצירוף ראיות או מסמכים חדשים אשר לא הוצגו ולא עמדו בפני השמאי המכריע.
וועדת הערר התייחסה לשומה המכרעת ולטעותו של השמאי: בקביעת שווים הקודם של המקרקעין נפלה טעות מהותית בשומה המכרעת, כאשר לא נלקח בחשבון כלל השימוש בפועל רב השנים לצורך קביעת שווי המקרקעין במצב התכנוני הקודם.
זאת, גם אם אין השימוש תואם את ייעוד המקרקעין וגם כאשר יש מחלוקת לענין חוקית השימוש בפועל עובר למועד הקובע.
וועדת הערר החזירה לשמאי המכריע לבחינה חוזרת את קביעת שווי המקרקעין במצב התכנוני הקודם בהתחשב הן בייעודם – חקלאי והן בשימוש בפועל רב השנים בהם, תוך מתן משקל גם לכך כי במועד הקובע ככל הנראה לא היה היתר בתוקף.
(ערר 8060/10)