פטור מאחריות לאחר תיקון ליקויי בניה!?


מאת: עו"ד נתן לרר

בית המשפט המחוזי בירושלים העשיר את ענף הבניה בפסק דין נדיר לפיו מוכר דירה יופטר מאחריות לפי חוק המכר (דירות) לאחר שיתוקנו לקויים מסויימים, לאור הסכמות מאוחרות בין מוכר וקונה. למרות שהוראות החוק הינן קוגנטיות, בלתי ניתנות להתניה, הרי שהקונה יכול לוותר בדיעבד על זכויותיו ביחס לאי התאמה בבנייה שדבר קיומה ומשמעותה ידועים לו.

מדובר במוכר בית אשר נבנה בבניה עצמית שמכר את הבית לאחר שמונה שנים של מגורים, כאשר בעת המכר אותרו ליקויים והצדדים הסכימו שהמוכרים יופטרו מאחריות לאחר שיתוקנו לקויים מסויימים בבית.

סעיף 7 (א) לחוק המכר (דירות) קובע: "אין להתנות על הוראות חוק זה אלא לטובת הקונה".

בית המשפט סמך החלטתו על ספרו של פרופ' איל זמיר – חוק המכר דירות, לאמר:

"השאלה אם סעיף 7 א' שולל את תוקף הויתור תלויה במועד שבו הוא נעשה. אם הדירה טרם נמסרה לקונה, כלומר, טרם הגיע המועד לקיום חיובי המוכר בנושא התאמת הדירה, הרי שהוויתור אכן חסר תוקף לפי סעיף 7 א', מנגד, סעיף 7 א', שלעצמו, אינו שולל ויתור של הקונה בדיעבד על זכויותיו לגבי אי התאמה שדבר קיומה ומשמעותה ידועים לו".

בית המשפט הוסיף ופסק כי הויתור יכול שיעשה גם במסגרת הליך משפטי וגם מחוץ לכתלי בית המשפט.

חובה לציין כי בית המשפט הבדיל בפסיקתו זו בין צדדים שהם חברה קבלנית מול רוכש אדם פרטי לבין שני צדדים שהם כהגדרתו: "אנשים פרטיים שווים בכוחם".

ע"א (ים) 2467/08

מחלקת נדל"ן, מקרקעין, תכנון ובניה