גלעד שר ושות' - עורכי דין
> מאמרים > מאמרים אודות רשם הקבלנים > תנאי סף של הוכחת נסיון מקצועי – מינהור לתחבורה
תנאי סף של הוכחת נסיון מקצועי – מינהור לתחבורה
מאת: עו"ד נתן לרר
"מינהור לתחבורה" יכול שיתפרש ככולל בהגדרתו לא רק מנהרה למעבר כלי רכב אלא גם מינהור עזר לצרכי איוורור ותשתיות.
במכרז רחב היקף לסלילת כביש בין עירוני נכלל תנאי סף של הוכחת ניסיון ב"ביצוע פרויקטים של תשתיות תחבורתיות" בהיקף נדרש, בין היתר – כבישים ו/או גישור ו/או מינהור לתחבורה ו/או מחלפים ו/או עבודות עפר.
התעוררה שאלה לגבי עמידותה של החברה הזוכה בתנאי הסף של המכרז.
לצורך עמידתה בתנאי הסף התבססה החברה על עבודות שעשתה במיספר פרויקטים וביניהם פרויקט בניית תחנת רכבת הכולל גם עבודות בניית מנהרות איוורור גדולות וביצוע עבודות עפר.
השאלה שנדונה בהיבט המקצועי הינה האם עבודות חציבה של מנהרות האיוורור המקושרות למנהרה שבה עוברת הרכבת עצמה הן עבודות של מינהור לתחבורה, כנדרש במכרז.
בית המשפט העליון קבל את טענת החברה הזוכה שזהה לשיקול הדעת של הוועדת המכרזים לפיה "תחנת רכבת" בנסיבות מכרז זה נבחנת בהיבט מהותי, לא כפרוייקט של בניה רגילה של בניין התחנה אלא בפרויקט של הקמת תשתיות תחבורה ובהן מנהרות חצובות בהר ועבודות עפר ולכן הריהו פרויקט מיוחד.
יצויין, כי בית המשפט העליון היה חלוק בפרשנות למונח "מנהרות תחבורה". כב' השופטת ברק ארז פסקה בדעת מיעוט כי "מנהרות תחבורה" הינן כאלו המיועדות לנסיעת כלי רכב ולא לתכלית של מנהרות עזר לאיוורור ותשתיות אחרות.
כב' השופט פוגלמן (לו הצטרפה כב' הש' חיות), פסק כי ניתן לפרש "מינהור לתחבורה" באופן שיכללו בגדרו גם מנהרות שלא לשימוש של כלי התחבורה עצמם, ובלבד שנבנו בגדרו של פרויקט להקמת תשתיות תחבורתיות, זאת, על רקע תכליתו של תנאי הסף במכרז זה – לוודא כי למציעים יש די נסיון רלוונטי בעבודות נושא המכרז שעניינן "ביצוע פרויקטים של תשתיות תחבורתיות".
מכאן פסיקת בית המשפט העליון שהכירה בניסיונה של החברה הזוכה במסגרת פרויקט תחנת הרכבת בהקשר של "מינהור תחבורתי".